IMG 490fd7a5bea9d279a35659ef18dc220d V 1

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας ημέρας θεάτρου στην Εκπαίδευση (27 Νοεμβρίου) μέλη της θεατρικής ομάδας του σχολείου μας αλλά και του Προγράμματος της σχολικής εφημερίδας, με τη συνοδεία της Διευθύντριας Ε. Τηλιγάδα και της εκπαιδευτικού Ζ. Λερούτσου παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση «Στα Όρια».

Η παράσταση παρουσιάζεται ως επιστέγασμα της νέας συνεργασίας του Εθνικού Θεάτρου και της Unicef στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Κάνουμε θέατρο για την ειρήνη». Νεαροί πρόσφυγες από χώρες εμπόλεμης ζώνης δούλεψαν σε ένα πρώτο στάδιο με Έλληνες/ίδες συνομήλικούς/ες τους αλλά και με θεατρο-παιδαγωγούς και ηθοποιούς του Εθνικού Θεάτρου και εν συνέχεια με τον ίδιο τον συγγραφέα μετατρέποντας το προσωπικό σε συλλογικό, μετασχηματίζοντας εμπειρίες και βιώματα, προσφέροντας με αυτόν τον τρόπο πολύτιμο υλικό για τη δημιουργία του έργου και της παράστασης.

Με αρωγό έναν δεκαμελή θίασο νέων ηθοποιών, η Σοφία Βγενοπούλου ιχνηλατεί την περιπετειώδη και συγκινητική πορεία των ηρώων που κινούνται «στα όρια». Χρησιμοποιώντας υλικά της πραγματικότητας και με όχημα το όνειρο η παράσταση μιλά για ένα φλέγον κοινωνικό ζήτημα: τον τρόπο με τον οποίο οι σύγχρονες κοινωνίες αντιδρούν στην έλευση του «ξένου», του «διαφορετικού», του «έτερου».

Μετά το πέρας της παράστασης οι μαθητές συνομίλησαν με τον ηθοποιό – αφηγητή Βασίλη Καραμπούλα για τον τρόπο με τον οποίο δημιουργήθηκε αυτή η παράσταση, την πρόθεση του συγγραφέα του κειμένου Κρις Κούπερ αλλά και την εμπειρία που βιώνουν οι ηθοποιοί από την αλληλεπίδραση με το κοινό.