Ένα από τα πιο δημοφιλή προγράμματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, φέρνει τους μαθητές και τις μαθήτριες του λυκείου πιο κοντά στην κατανόηση της λειτουργίας των ευρωπαϊκών θεσμών και τις νομοθετικές διαδικασίες, επενδύοντας έτσι σε μία γενιά πολιτών, καλά ενημερωμένων, που θα έχουν ενεργότερη συμμετοχή στο δημοκρατικό γίγνεσθαι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζω τι συμβαίνει στον κόσμο γύρω μου», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Λυδία, μαθήτρια της Α’ λυκείου, που συμμετέχει στο πρόγραμμα με το σχολείο της, το 2ο Λύκειο Βριλησσίων.
«Έχει εμβαθύνει η γνώση μας στη λειτουργία των πολιτικών θεσμών, ως προς τον τρόπο που λαμβάνονται οι αποφάσεις, το πώς ψηφίζονται οι νόμοι. Πράγματα που αγνοούσαμε ή είχαμε ελλιπή γνώση για αυτά, τώρα αντιλαμβανόμαστε τη βαρύτητα που έχουν για τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος», είπε από την πλευρά της η Ζέτα, μαθήτρια της Β’ λυκείου.
«Είναι θεσμοί που τους βλέπουμε σαν κάτι μακρινό, αλλά μέσω του προγράμματος έχουμε την ευκαιρία να βρεθούμε κοντά και να μάθουμε τα πάντα για τις διαδικασίες», συμπλήρωσε η Έλενα, μαθήτρια της Α’ λυκείου.
Μέσω του προγράμματος, μαθητές και καθηγητές παρακινούνται να έρθουν σε επαφή με Ευρωβουλευτές, ΜΜΕ, τοπικούς και άλλους παράγοντες – αναπτύσσοντας σχετικές δεξιότητες – ενώ παράλληλα, στο μέτρο του δυνατού, προσφέρεται η δυνατότητα συμμετοχής, είτε δια ζώσης είτε διαδικτυακά, σε προγράμματα και ημερίδες που διοργανώνονται στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο.
Η ομάδα του 2ου λυκείου Βριλησσίων, μαζί με πολλούς ακόμα συμμαθητές που δεν συμμετέχουν στο πρόγραμμα, επισκέφθηκε πρόσφατα τις εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο της Γαλλίας. Η επίσκεψη, όπως είπε η Ζέτα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ενίσχυσε το κομμάτι της βιωματικής μάθησης, έδωσε όμως και χώρο για στοχασμό πάνω στις γνώσεις που απέκτησαν. «Είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε ποιες αξίες υπερασπίζεται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μου άρεσε ότι στο κτίριο υπήρχαν συμβολισμοί ακόμα και στα υλικά τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για να οικοδομηθεί», σημείωσε η Λυδία και η Έλενα πρόσθεσε: «Ήταν ιδιαίτερος ο συμβολισμός της χρήσης του γυαλιού ως κυρίαρχο υλικό, ως σύμβολο της διαφάνειας στους θεσμούς και τις διαδικασίες».
Αναδημοσίευση από άρθρο της Αθηνάς Καστρινάκη στο ΑΠΕ/ΜΠΕ: Σχολεία σε ρόλο πρέσβεων των αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης