Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου για την Εκπαίδευση, μαθητές/τριες του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το Σάββατο 23/11/2024 τη θεατρική παράσταση “Μετά το Πάρτυ” που παρουσιάστηκε από την εφηβική σκηνή του Εθνικό Θέατρο.
Μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες, το σχολείο μας αποδεικνύει ότι η εκπαίδευση δεν περιορίζεται μόνο στην τάξη, αλλά επεκτείνεται στην πραγματική ζωή, καλλιεργώντας ολόπλευρα τους αυριανούς πολίτες. Μια παράσταση για τον ψηφιακό εκφοβισμό και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει παρακολουθήσαμε στο θέατρο Rex – Σκηνή «Ελένη Παπαδάκη», με τίτλο Μετά το πάρτι, σε σκηνοθεσία Γιολάντας Μαρκοπούλου. Μια ιστορία ενηλικίωσης στην ψηφιακή μας εποχή και όσα αυτή έχει επιβάλει: τα «likes», τις κόκκινες καρδούλες, την ανωνυμία, την παραβίαση της ιδιωτικότητας αλλά και τα δικαιώματα στο διαδίκτυο. Εσείς, αλήθεια, πόσο ασφαλείς νιώθετε;
Ένα εφηβικό πάρτι αρχίζει. Η γενιά των social media, που κατακλύζεται από την τεχνολογία, έρχεται αντιμέτωπη με τους κινδύνους του ψηφιακού κόσμου. Τίποτα δεν είναι πια αθώο. Τίποτα δεν είναι πια κρυφό. Έφηβοι, γονείς και εκπαιδευτικοί καλούνται να πάρουν θέση σε ένα περιστατικό διαδικτυακού εκφοβισμού. Μια αλυσιδωτή αντίδραση αποκαλύπτει τη φύση της συνενοχής και τον ρόλο που παίζει η σιωπή στην ενίσχυση της βίας. Το σχολείο, τα εφηβικά δωμάτια και ο ελεύθερος χρόνος μετατρέπονται σε φυλακές. Ποιος λέει αλήθεια και ποιος ψέματα; Τα όρια μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας θολώνουν. Και η αλήθεια συνεχώς ξεγλιστρά.
Το νέο, πρωτότυπο έργο της Μαρίας Ζαβάκου μετατρέπεται σε ζωντανή, θεατρική εμπειρία, που αφορμάται από αληθινές μαρτυρίες νέων παιδιών που έχουν πέσει θύματα cyber bullying. Καρπός πολύμηνης έρευνας και συνεργασίας με ειδικούς όπως εγκληματολόγους, ψυχιάτρους, δημοσιογράφους, επιστήμονες τεχνητής νοημοσύνης, το έργο καταπιάνεται με το ακανθώδες ζήτημα του ψηφιακού και σχολικού εκφοβισμού, της ψυχικής υγείας, της πρόληψης και της αντιμετώπισης του φαινομένου της βίας. Πώς σπάει ο κύκλος της σιωπής; Τι θέση παίρνουμε απέναντι στην εκδίκηση; Μια παράσταση-βουτιά στην ξεχωριστή αυτή περίοδο της ζωής των ανθρώπων, την εφηβεία, αλλά και στην ανάγκη κάθε ανθρώπου για ουσιαστική, αληθινή επικοινωνία.
Τους μαθητές/τριες συνόδευσαν η Διευθύντρια Ε.Τηλιγάδα και η εκπαιδευτικός Ζ. Λερούτσου